Nowość – ulga za kompostownik przydomowy

Ostatnio przypominałam o obowiązku złożenia deklaracji tzw. śmieciowej na kolejny rok. [kliknij TU]

 

Dziś chcę się skupić na nowości w deklaracji – jaką jest KOMPOSTOWNIK.

 

Kompostowanie w Gminie Dobra 

 

W naszej Gminie większość stanowią domy jednorodzinne, bliźniaki czy domy w zabudowie szeregowej gdzie wielu z Was cieszy się kawałkiem swojego ogrodu. Jak ogród, to i trawa. Żeby mieć piękny i zadbany trawnik należy, regularnie go kosić i pielęgnować. Co robić z taką ilością skoszonej trawy? Można ją workować i w wyznaczonym terminie zostaje ona odbierana spod posesji. Można też kompostować w przydomowym ogródku.

 

Przydomowy kompostownik

Jeśli taki kompostownik posiadasz na swojej posesji możesz otrzymać ulgę. Nie jest to duża ulga, ale zawsze, to coś…

W nowej deklaracji na rok 2021 znajdziecie rubrykę nr 38 dotyczącą kompostownika.

 

 

Ile zaoszczędzisz?

Normalna stawka za m3 wody wynosi 4,80 zł, gdy wykażesz że masz kompostownik za m3 wody zapłacisz 4,00 zł czyli za każdy m3 wody o 80 gr mniej, zakładając, że zużyjesz 15 m3 wody.

  • Bez kompostownika zapłacisz 15 m3 x 4,80 zł = 72 zł
  • Z kompostownikiem zapłacisz 15 m3 x 4,00 zł = 60 zł

Oszczędzasz 12 zł

(co daje jakieś 17% oszczędności).

 

 

Nie otrzymasz worków BIO

Musisz jednak wiedzieć, iż zadeklarowanie kompostownika przydomowego będzie skutkowało tym, że nie otrzymasz worków BIO (brązowych) i musisz się liczyć z tym, że Twój kompostownik nie przyjmie całej skoszonej trawy.

 

Regulamin utrzymania czystości i porządku na terenie Gminy Dobra, rozdział 3, wymagania dotyczące kompostowania bioodpadów.

 

Jeśli zdecydujesz się na wykazanie kompostownika w deklaracji, a będziesz miał nadmiar skoszonej trawy czy przyciętych gałęzi możesz wywieźć to do PSZOKu, który mieści się w Dobrej na ul. Zwierzynieckiej 4 w pobliżu Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt. 

Informacje szczegółowe o PSZOK [kliknij TU]

 

Cały Regulamin [kliknij TU]

Czym jest kompostownik i kompost?

Kompostownik to określenie miejsca albo pojemnika, w którym następują procesy rozkładu substancji organicznych i przekształcania ich w kompost. Kompost stanowi naturalny, bardzo cenny nawóz organiczny powstający w efekcie tlenowego rozkładu biomasy. Ważnymi czynnikami (pomocnikami) w tych procesach są bakterie, termofilne promieniowce, pleśnie oraz pierścienice, głównie dżdżownice.

Kompost użyźnia glebę i stanowi doskonały przyspieszacz wzrostu roślin. Z uwagi na jego stymulującą i zasilającą rolę, bywa nazywany przez ogrodników „czarnym złotem” albo „sercem ogrodu”. Z jednej strony kompostownik stwarza możliwość pożytecznego i proekologicznego spożytkowania organicznych odpadów, a z drugiej – daje szanse na bujny rozwój nowej roślinności.

Co warto i należy kompostować?

Od rodzaju materiałów umieszczanych w kompostowniku zależeć będzie skład chemiczny humusu uzyskanego w procesie kompostowania. Istotna jest szczególnie zawartość takich składników jak: azot, fosfor, potas i wapń, które wpływają na żyzność gleby i jej kwasowości (najlepiej bliskiej neutralnemu PH). Wysokomineralny kompost uzyskamy tylko ze zróżnicowanych odpadów. Do kompostownika warto zatem wrzucać:

  • odpadki kuchenne (poza mięsem, kośćmi i rybami),
  • skorupki jaj,
  • fusy kawy, torebki herbaty,
  • resztki warzyw, owoców, obierki,
  • ścinki skoszonej trawy, siano,
  • chwasty, przekwitłe, uschłe rośliny (bez nasion),
  • ścięte gałęzie krzewów,
  • opadłe liście (poza liśćmi dębu, olchy, orzecha),
  • trociny,
  • popiół z kominka (drzewny),
  • niewielkie ilości papieru (np. karton, ręczniki kuchenne),
  • muł wydobyty z oczka wodnego,
  • starą ziemię, np. z doniczek.

 

Uwaga!

Przed wrzuceniem do kompostownika odpadków najlepiej je rozdrobnić np. nożycami ogrodowymi lub ostrym szpadlem. Pozwoli to na znaczne przyspieszenie oraz ułatwienie ich późniejszego rozkładu. Jeśli składniki są zbyt suche (siano, pióra), warto je namoczyć jeszcze przed włożeniem do kompostownika.

Minimum co 2-3 miesiące całą zawartość kompostownika należy dobrze wymieszać, by ją przewietrzyć i tym samym dostarczyć potrzebnego tlenu. W razie przeschnięcia biomasę można podlać wodą, pamiętając, że powinna ona pozostać jedynie wilgotna, nie tworzyć mokrej papki.

 

Czego nie należy kompostować?

Do składników, których umieszczanie w kompostownikach jest niepożądane, a czasem wręcz szkodliwe, należą:

  • mięso i ryby, które wabią szczury, ptaki, muchy, gniją, wytwarzając nieprzyjemne zapachy,
  • skórki po owocach cytrusowych z uwagi na ich niekorzystny wpływ na drobnoustroje i mikroorganizmy rozkładające masę,
  • liście dębu, olchy, buku i orzecha, które zawierają szkodliwe dla kompostowania składniki,
  • chore i porażone rośliny, które najlepiej jest spalić, by nie rozprzestrzeniać chorób,
  • nasiona (zwłaszcza chwastów) i pestki, które mogą zacząć kiełkować, zakłócając przebieg procesów,
  • materiały nie poddające się biodegradacji – metal, szkło, plastik,
  • popiół z węgla lub koksu,
  • gazety i czasopisma ze względu na szkodliwe składniki farb i barwników.

 

Na rynku polskim znajduje się mnóstwo ciekawych pojemników na kompost, które będą idealnie komponować się w przydomową przestrzeń.

Źródło: castorama

 

 

Katarzyna Ciurzyńska

 

 

1 Komentarz

  1. Candidmind
    7 stycznia 2021    

    Witam. Ja mieszkam w zabudowie wielorodzinnej, ale również mamy swój ogródek na którym postawiliśmy kompostownik. Czy my też będziemy mogli skorzystać z ulgi?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

 
Gmina Dobra Prognoza pogody